Export výsledků parametrické studie z Ansys Discovery

Ansys Discovery je nástroj určený především pro konstruktéry, kterým dává přístup k jednoduchým fyzikálním simulacím (z oblasti pevnostních počtů a fluidního inženýrství).

Úvodní obrázek.png

Ansys Discovery – reporty a extrakce dat

Ansys Discovery je nástroj určený především pro konstruktéry, kterým dává přístup k jednoduchým fyzikálním simulacím (z oblasti pevnostních počtů a fluidního inženýrství). Samotné simulace probíhají na grafické kartě nVidia generace Maxwell a novější s grafickou kartou o velikosti RAM alespoň 4 GB. Výsledky těchto simulací umožňují konstruktérům činit rychlá optimalizační rozhodnutí, nejlepší designy pak analyzují specialisté na proudění a strukturální výpočty.

Mocným nástrojem pro ověřování velkého množství různých variant designu je parametrická analýza, kde zadáme rozměry geometrie, případně zatížení tlakem, rychlosti proudění, teploty atp. pomocí tabulky. Každý řádek této tabulky je jeden scénář, pro každý bod pak sledujeme výstupní parametry (např. závislost maximální teploty procesoru v závislosti na jeho příkonu, počtu a velikosti žeber chladiče, velikosti lopatek a rychlosti otáčení ventilátoru), viz obr. 1.

Obr. 1 Parametrická tabulka Ansys Discovery.PNG

Obr. 1: Parametrická tabulka Ansys Discovery


Můžeme se ptát, jestli existuje nějaký jednoduchý způsob, jak tato data dostat ven z Discovery pro další zpracování například v Excelu? V Discovery zatím není přímo tlačítko na export této parametrické tabulky. Můžeme si tedy pomoci simulačního reportu, viz obr. 2.

Obr. 2 Export simulačního reportu.PNG

Obr. 2: Export simulačního reportu

 

Report je v souboru s příponou *.htm, což je HTML soubor (který se chová jako webová stránka, otevřeme-li jej ve webovém prohlížeči). Shrnuje přehledně informace například o:

  • počtu a jménech dílů v sestavách,
  • použitých materiálech a jejich vlastnostech,
  • použitých modelech,
  • okrajových podmínkách,
  • parametrické analýze.

Pokud si soubor reportu otevřeme v textovém editoru (za sebe doporučuji výborný Notepad++ anebo pro programátory Microsoft Visual Studio Code, všimneme si, že syntax souboru je relativně dobře čitelná. A tudíž nebude veliký problém z reportu data extrahovat pomocí vlastního programu například v Pythonu.

Používáte-li parametrickou studii častěji, nabízíme Vám jednoduchý program pyParamDisco, který extrahuje parametrickou tabulku ze všech .htm souborů ve složce do tabulek univerzálního formátu *.csv, výsledná tabulka tedy bude vypadat jako na obr. 3. 

Obr. 3 Parametrická tabulka z Pythonu.PNG

Obr. 3: Parametrická tabulka z Pythonu

 

Není třeba instalovat žádnou verzi Pythonu, vše je zabalené do souboru pyParamDisco.exe. Soubor se vloží do složky s reportem a spustí, následně ve stejné složce vyexportuje tabulku. Soubor je možné otevřít na operačním systému Windows. Soubor je k dispozici ke stažení zde.

Další články

21. 3. 2024

Jak na výpočty svařovaných konstrukcí

Přemýšlíte, jak efektivně převést vaše CAD modely tvořené ohýbanými profily a plechy do přesného a funkčního…

6. 3. 2024

Optimalizace návrhu a simulace pomocí AI/ML a metamodelování se software Ansys

Ponořte se do světa, kde AI/ML proměňují pravidla hry v optimalizaci produktů z nejrůznějších průmyslových odvětví.

8. 2. 2024

Aerodynamika závodních vozů kategorie T1 Dakar Rally: 2.část

V nadcházející druhé části se zaměříme do dalších technických aspektů Shreka, představíme konkurenční vozidla a…

Nezávazná poptávka

Nezávazná poptávka
Odesláním formuláře berete na vědomí zásady zpracování osobních údajů.